Principalul lucru pentru ca sa păstrezi cartofii este să găsești un loc potrivit.
Rezumat
Care cartofi se păstrează mai mult timp
Treceți prin cartofi și lăsați doar cei care îndeplinesc următorii parametri:
- Greu la atingere. Dacă cartofii se simt moale când îi stoarceți, atunci amidonul din interior a început deja să se descompună. Astfel de tuberculi nu vor rezista mult timp.
- Cu o piele netedă, densă. Coaja protejează cartofii de excesul de umiditate și oxidare. Cu cât această protecție este mai fiabilă, cu atât cartofii își vor păstra mai mult timp proprietățile nutritive.
- Fără pete întunecate sau daune vizibile. Orice deteriorare a pielii sau decolorare este un semn că tuberculul a început deja să se deterioreze.
- Fără muguri. La încolțire, cartofii consumă nutrienții pe care îi conțin. De asemenea, amidonul începe să se descompună. Cartofi cu muguri vor deveni rapid fără gust.
Cum se prepară cartofii pentru depozitare
Îndepărtați murdăria de pe cartofi, dacă este necesar. Este imposibil să spălați cartofii înainte de a-i pune la depozitare: dacă umiditatea rămâne pe coajă, vor începe sa apară ciuperci și bacterii.
Puneți cartofii pregătiți într-o cutie de carton sau lemn, pungă de hârtie, pungă de plastic perforată, coș sau alt recipient în care este posibilă circulația liberă a aerului.
Nu depozitați niciodată cartofii în pungi de plastic: nu au ventilație, astfel încât umiditatea eliberată de tuberculi se va aduna în interior. Și asta va duce la faptul că cartofii încep să putrezească.
Unde să depozitați cartofii
Un loc ideal pentru depozitarea pe termen lung a cartofilor, potrivit experților americani în agricultură, ar trebui să corespundă următoarelor cerințe:
- Temperatura. Cel mai bun interval de temperatură este de la 4 la aproximativ 10 ° C. Cum a arătat intr-un studiu, cartofii rămân proaspeți pentru cel puțin de patru ori mai mult în aceste condiții decât în alte condiții.
- Lumina. Cu acces ușor în coji de cartofi începe să se dezvolte clorofilă. Acest pigment conferă tuberculilor culoarea lor caracteristică verde închis. În sine, este inofensiv. Totuși, în paralel cu acesta, sub influența aceleiași lumini este produs un compus vegetal toxic solanină. Acesta poate duce la greață, vărsături, diaree și, în unele cazuri (dacă mănânci prea mulți cartofi verzi) până la comă și moarte.
- Bine ventilat. Este important ca excesul de umiditate să nu se acumuleze pe rădăcini.
Având în vedere aceste informații, poate fi compilată o listă de locații de depozitare adecvate. Adevărat, se vor putea oferi condiții ideale doar în încăperi special echipate, așa că trebuie să cauți un compromis.
Balcon închis, subsol, pivnița, garaj neîncălzit
În astfel de locuri, este ușor să se atingă temperatura ideală pentru depozitarea cartofilor. Umiditatea excesivă poate fi o problemă. Poate fi determinată de condensul care se acumulează pe tuberculi sau pereți. Dacă există condens, merită să instalați un dezumidificator .
Dulap de uz casnic
Temperatura camerei nu este ideală pentru depozitarea cartofilor. Dar dacă nu există opțiuni, asigurați-vă că cel puțin dulapul nu este iluminat și ventilat în mod regulat.
Frigider
Compartimentele care sunt departe de congelator sunt păstrate la o temperatură adecvată – aproximativ 3-5 ° C. Cu toate acestea, aceasta nu este cea mai bună opțiune pentru depozitarea cartofilor. În primul rând, datorită diferenței constante de temperatură cauzată de deschiderea ușii, condensul se poate acumula pe rădăcini. În al doilea rând, frigiderul este sigilat ermetic, astfel încât vor exista dificultăți la aerisire.